Tentoonstelling ‘Een gesprek tussen collecties uit Kinshasa en Oostende’

Woensdag 23 mei zijn we met de vrijwilligers van ons blogproject ‘Oostende ontdekt’ op bezoek geweest bij MuZee.
Ilse, van MuZee, vertelde dat ze van MuZee nu ook een blog hebben: blog.muzee.be. Ze zouden graag de vrijwilligers van ‘Oostende Ontdekt’ actief betrekken bij hun blog.
We gingen samen met een aantal bloggers naar de tentoonstelling “ Een gesprek tussen collecties uit Kinshasa en Oostende”.

Ilse ontving ons met een glimlach en vertelde: “We proberen in onze tentoonstellingen verschillende culturen aan bod te laten komen. Zo proberen we verschillende continenten samen te brengen omdat we zien dat er heel veel linken zijn met onze cultuur. Vaak zien we die linken niet meteen.
We gingen samen met Ilse op rondleiding door het museum.

Het MuZee verzamelt kunstcollecties en brengt verschillende collecties samen tot een tentoonstelling.

Entertentoonztelling

Ilse vertelt:
“Sinds 10 jaar is de huidig directeur Phillip Van den Bossche aan de leiding. Hij zorgt voor de verzameling van de kunstwerken en koopt steeds nieuwe kunst aan. Hij heeft het beleid ook wat veranderd, vroeger werd voornamelijk gekeken naar Belgische kunstenaars die hier ook actief zijn, maar hij kijkt meer naar Belgisch kunstenaars die in het buitenland leven en werken en ook die naar België zijn gekomen en hier actief zijn.”

Een kijkje in het museum

Toen we beneden waren hebben we een aantal kunstwerken van één van mijn favoriete kunstenaars hier in Oostende kunnen bewonderen: James Ensor
Na de mooie uitleg over het idee van “ kunstwerkverzamelingen” zijn we naar de tweede verdieping gegaan waar een dialoog plaatsvond tussen Belgische kunst en een privécollectie uit Kinshasa.
Voor we naar die collectie gingen hebben we echt heel rare, maar wel interessante kunst gezien. Zo zagen we een kunstwerk dat technologie gebruikt en verschillende schema’s met elkaar verbindt en daar een beeld mee maakt.

technologie

Daarnaast was er een kamer, een donkere kamer waar je een filmpje op een andere manier kan bekijken. Als je naar de video kijkt, dan zie je bolletjes die tonen waar je als toeschouwer naar kijkt.  Je bent eigenlijk de toeschouwer van de toeschouwer. Je ziet een fractie van dat scherm en wat er oorspronkelijk was en daarmee willen ze tonen waar je als toeschouwer naar kijkt en welke reacties je hebt.

filmpje 2
Op het tweede verdiep was er dus de tentoonstelling van een privécollectie van een Belgische verzamelaar die lange tijd in Kinshasa woonde.

Een gesprek tussen collecties uit Kinshasa en Oostende”. 2

Ontwerp zonder titel (2)
                                              Antonio Berni, ‘De familie Laguna emigreert’ (1972)

Ilse vertelt:
“Je kan niet zeggen dat zijn collectie reprenstatief is voor Kinshasa, omdat dat gewoon te groot is. Maar wat wel interessant is aan zijn collectie, is dat hij niet enkel de bekende kunstenaars uit Kinshasa verzameld heeft, maar dat hij ook werken van collectie heeft van onbekende.”
Een gesprek tussen collecties uit Kinshasa en Oostende”. 3

Een gesprek tussen collecties uit Kinshasa en Oostende”. 1
MuZee heeft deze collectie geleend en wilden hem om een originele manier voorstellen. De bedoeling was om een tentoonstelling te maken, geen tentoonstelling over Congo of Kinshasa, maar wel om die collectie in dialoog te brengen met een de eigen collectie van het museum. Daarom hebben ze twee verhalen samengebracht, uit Oostende en uit Kinshasa.

Ontwerp zonder titel (13)
Eddy Kamuanga Ilunga, z.t., 2015, privécollectie (c) Kristien Daem

Ik vond dit heel  interessant, want ik vind de verzameling heel persoonlijk.
We wandelden verder met Ilse, ze toonde ons alle kunstwerk van deze verzameling.
Hieronder kunnen jullie eens kijken naar andere foto’s van het kunstwerken“een gesprek tussen collecties uit Kinshasa en Oostende”.

Je kan de kunstwerkverzameling  nog tot 12/08/2018 in MuZee bewonderen.

Mohamad Alsharane

Mohamad

cropped-projectlogo_oostendeontdekt_web_mail-12.png

logo FMDO

One thought on “Tentoonstelling ‘Een gesprek tussen collecties uit Kinshasa en Oostende’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s