Erfgoeddag Vrouwenwandeling,(t)huizen één gids editie”.

VrouwenwandelingOp zondag 22 april 2018 kreeg ik de kans om deel te nemen aan een evenement van FMDO vzw en stad Oostende, Erfgoed dag vrouwenwandeling “twee huizen één gids editie”, een evenement waar de vrouwen centraal staan. De vrouwenwandeling. De vrouwenwandeling is eigenlijk een project waarbij vrouwen met verschillende achtergronden in Oostende samenkomen en verschillende delen van Oostende verkennen.

Er was iets wat deze laatste editie van Vrouwenwandeling speciaal maakte. Deze editie was opgedragen aan Syrische vrouwen. Een Syrisch meisje nam de Oostendenaars meenemen op een wandeling door de stad. Ze toonde hen verschillende culturele, educatieve, muzikale en politiek belangrijke plaatsen in Oostende en vertelde bij elke plaats iets over beroemde Syrische vrouwen.

Amina Hakeem, een jong enthousiast meisje uit Syrië, was onze gids. Ze was een paar jaar geleden met haar familie de oorlog in Syrië ontvlucht, net zoals veel andere Syriërs. Nu studeert ze in Brugge.

Onze tocht startte vanuit het FMDO-kantoor. Na een kleine wandeling door het park bereikten we de Grote Post. Onze volgende stop was de Amandine en voordat we naar het stadhuis van Oostende, gingen liepen we langs het prachtige en historische schip de Mercator.

Na een korte presentatie voor het stadhuis, was onze volgende stop de muziekschool, niet ver van het sportcomplex en tevens onze volgende bestemming. Na een tocht van bijna 3 uur was onze laatste bestemming de bibliotheek van Oostende.

Het interessante aan deze wandeling is dat Amina ons bij elke stopplaats vertelde over beroemde Syrische vrouwen, de vrouwen hadden telkens een band met de stopplaats. In het stadhuis vertelde ze ons over beroemde Syrische vrouwelijke politici. Aan de muziekschool kwamen we meer te weten over Syrische vrouwelijke muzikanten enzovoort.
De Grote Post

Deze wandeling was ook interessant voor de rasechte Oostendenaars. Ze zijn al vaak naar dezelfde plaatsen in hun eigen stad geweest, maar het was de eerste keer dat ze hun stad in een nieuw licht zagen, in een nieuw perspectief.

Hubert Paye komt uit Middelkerke en hij vertelde me over zijn ervaring: “Er is in Syrië ook een cultuur waarvan wij nog niet op de hoogte zijn. Wij horen enkel wat er daar gebeurt via de media over de oorlog en vernietiging. Maar Syrië heeft ook een goede cultuur die, jammer genoeg, vernield wordt.”

Jasmine, uit Kortrijk, is onlangs in Oostende komen wonen.  “Het is interessant om mensen te ontmoeten die ook nieuw zijn en hun weg zoeken in deze stad. Onze nieuwe stad. Ik heb veel interessante verhalen gehoord van mensen die ook proberen om een netwerk op te bouwen, naar school gaan en een job zoeken. Ik vond het erg interessant en ik heb fijne mensen ontmoet.”

De empowerment van vrouwen en de afschaffing van genderdiscriminatie door vrouwen ligt aan de basis van de erkenning van de rol van vrouwen, vooral in landen zoals Syrië, waar vrouwen nog steeds strijden voor gelijke rechten. Dit evenement is zeker een stap in de richting van de erkenning van de belangrijke rol van vrouwen.
Het zette volgende boodschap in de verf: “ Vrouwen kunnen wonderen verrichten, zeker als ze gelijke kansen krijgen”.

 

Masood Baloch

24176794_554808218202369_3352416367253936999_n

logo FMDO
projectlogo_oostendeontdekt_web_mail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s