Een avond op het kennismakingsfeest

Het vinden van een baan als nieuwkomer is nooit gemakkelijk . Het vinden van een baan in je eigen interessegebied kost jaren tijd voor een nieuwkomer. Dit komt omdat je de arbeidsmarkt, de vereisten, de vaardigheden en vooral het sociale netwerk moet leren kennen.
Met deze uitdagingen in het achterhoofd organiseerde Refu Interim een evenement op 13 april 2018 in De Grote Post Oostende. Refu Interim is geen echt interimkantoor. Ze brengen nieuwkomers en organisaties samen. Ze doen dit door vrijwilligerswerk en verschillende evenementen te organiseren.
Op die manier worden ze een brug tussen hun partnerorganisaties en de nieuwkomers. Ze helpen nieuwkomers om hun talenten te ontwikkelen en vooral hun sociale netwerk te verbeteren.

29683717_187089622096805_15696901942565771_n

 

Ik kwam meer te weten over dit evenement via FMDO. Als nieuwkomer en werkzoekende vond ik het zeker interessant, dus besloot ik het evenement bij te wonen.
Als ik het evenement in twee woorden zou moeten samenvatten, zou ik zeggen goed
georganiseerd en onconventioneel.

Goed georganiseerd omdat alles heel goed werd beheerd en uitgelegd. Zodra ik de Grote Post binnenkwam kon ik hun stand zien. Een vrijwilliger gaf mij wat uitleg en bracht me naar de registratiebalie. Eens ik geregistreerd was, kreeg ik een batch met mijn naam en nummer. Vrijwilliger Mohsen gaf een korte presentatie over het evenement en vertelde over hun volgende grote evenement in juni.

Na zijn presentatie ging ik even praten met Mohsen. Ik wilde graag weten waarom hij vrijwilligerswerk doet bij Refu Interim.
“Kijk, wij zijn in een nieuw land. Wij hebben deze dingen nodig om ons goed te integreren. Wij kunnen niet altijd bij mensen uit onze maatschappij zijn. Wij hebben mensen nodig om Nederlands mee te praten zodat ons Nederlands beter wordt. En ook de cultuur en andere zaken leren kennen. Zo zijn we op de hoogte van wat hier gebeurt. Wij moeten open zijn en onze situatie en ons land een beetje proberen te verplaatsen naar de achtergrond.”


Er was ook een professionele fotograaf, die foto’s nam bij de volgende stand.
Dat was echt super. Je kon met verschillende attributen op de foto staan. Zo kon je aantonen wat je interesses zijn en welk beroep je wil uitoefenen.

Terwijl ik wachtte op mijn beurt voor het interview dronk ik een kopje koffie. Ik kon muziek horen spelen en er waren kraampjes waar deelnemers bezig waren met verschillende activiteiten. De interesse en het grote aantal deelnemers verraste me eigenlijk.
Ik was ook aangenaam verrast toen ik in het interview door Lore werd gevraagd wat een ideale wereld voor mij betekent. Het was geen vraag die ik verwachtte in een interview. Het volledige interview was erop gericht om mij te leren kennen.

Op 29 juni organiseert Refu Interim een kennismakingsfeest in Bredene.
De bedoeling van vandaag is om de deelnemers aan de hand van het interview en de foto’s op te lijsten en ze werk toe te wijzen volgens hun vaardigheden en interesses.
Xavier werkt zowel voor VZW CirQ uit Gent als voor Refu Interim. Hij organiseerde deze dag.
Wat een vriendelijke man. “Vandaag organiseren wij een soort van intake. Dat wil zeggen dat wij nieuwkomers uitnodigen om hen te ontmoeten, hen te leren kennen en te weten wie ze zijn. Het is de bedoeling dat we dan samen met die mensen een festival maken. Eind juni doen we een festival in Bredene. We zouden graag met veel nieuwe mensen werken. We hebben dit al gedaan in 2016. De naam was Batachlan in Gent op de Gentse feesten. Dat was met heel veel mensen. We hebben toen met 80 nieuwkomers gewerkt. Nu zouden we ook graag terug zoiets doen in Bredene.”

basics

De meeste deelnemers bleven aanwezig tot het einde van het evenement, sommigen wilden hun sociale netwerk verbeteren, anderen wilden vrijwilligerswerk zoeken om werkervaring op te doen en nog anderen wilden dan weer mensen ontmoeten om hun Nederlands verbeteren.

Oostende is een diverse Belgische stad: meer dan 140 nationaliteiten hebben van Oostende hun nieuwe thuis gemaakt. Vooral na 2015 heeft deze stad een plotselinge toename gezien van het aantal nieuwkomers. Ze moesten allemaal worden geïntegreerd in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Zulke evenementen kunnen voor velen van hen zeker een grote hulp zijn. Organisaties als Refu Interim en FMDO moeten worden gewaardeerd voor hun goede werk. Nieuwkomers hebben geen behoefte aan een goed doel, ze hebben kansen nodig en dergelijke evenementen kunnen hier zeker mee helpen!

Masood Baloch

24176794_554808218202369_3352416367253936999_n

 

logo FMDO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s