Naroz, Afghaans nieuwjaar

Ariana

De vereniging ‘Ariana’ organiseerde op zaterdag 31 maart 2018 samen met FMDO vzw Afghaans nieuwjaar in zaal Nieuwland in Oostende.
Het werd een leuk avondfeest waar veel mensen samenkwamen om van een gezellige sfeer te genieten. Er was Afghaans eten, Afghaanse muziek én Afghaanse dans.
Onze blogger Saliem Bietar ging een kijkje nemen. Hij genoot van het feest en stelde een paar vragen aan verschillende mensen.

In maart schijnt de zon om te bewijzen dat de lente komt.
De lente is het begin van een nieuwe leven. ‘Naroz’ betekent dat de zon terug komt.
Het is mooi om te zien dat deze mensen nog steeds erg trots zijn op hun roots, hoewel ze ver weg zijn van hun geboorteland. Hun wereld is veel veranderd.
Hoewel ze in België wonen, houden ze toch ook nog rekening met de speciale Afghaanse kalender.  
Ik vond het een superfijn feest! Vanaf nu hoop ik elk jaar te kunnen meevieren.


Johan Vande LanotteBurgemeester van Oostende
-Wat vind jij van de multiculturele samenleving in de stad ?
Ik denk dat de stad heel vlug multicultureel is geworden. Het heeft lang geduurd voor onze stad multicultureel werd, maar de laatste tijd gaat het erg snel. Dat zorgt voor een aantal groeipijnen. Maar we doen ons best, we proberen ervoor te zorgen dat de verschillende gemeenschappen aan bod komen en dat er contact is tussen de mensen.
Dat loopt niet altijd even gemakkelijk, we moeten hier blijven aan werken.
De multiculturele samenleving is iets waaraan je elke dag moet blijven werken, dat komt niet van zelf. We hebben hier in het verleden niet genoeg aandacht aan besteed, we dachten te veel dat het allemaal van zelf goed zou komen. Ik heb er goeie hoop op dat binnen afzienbare tijd alles goed zal komen.

-Wat vind je van dit festival? Waarom ben je naar hier gekomen?
Dat is logisch, mensen vieren nieuwjaar en dat is altijd een leuk feest. Ik ben hier al vaak naartoe gekomen en het is elke keer erg aangenaam. Ik probeer bij elk gemeenschappelijk festival aanwezig te zijn. Ik denk ook dat het goed is dat de mensen vertrouwen hebben in de rol van de gemeente en dat ze weten dat we hen steunen.

Wouter De Vriendt, Groen
Multiculturaliteit is een realiteit. Het is absoluut een sterkte. In een geglobaliseerde wereld wordt de kracht van samenlevingen bepaald door de mate waarin ze flexibel zijn. Ook Oostende is superdivers. Het potentieel is enorm, zowel op cultureel en intellectueel vlak, als op het vlak van de arbeidsmarkt.

Dat neemt niet weg dat er uitdagingen zijn, bijvoorbeeld over de plaats van religie in onze samenleving en kennis van de Nederlandse taal. Die uitdagingen moeten we samen aanpakken. Het is belangrijk dat we alle betrokkenen wijzen op hun verantwoordelijkheid.

Samenleven en wederzijds begrip is een van de belangrijkste opdrachten voor Oostende in de komende jaren. Los van de inspanningen van zelforganisaties en koepelverengingen ligt er bijzonder veel werk op de plank. Diversiteit wordt niet zomaar door iedereen aanvaard. Daar zijn twee redenen voor: Oostende is de laatste 10 à 15 jaar nog maar beginnen “verkleuren” en dat in een zeer snel tempo. In veel andere steden is dit proces al langer, maar trager bezig. Tweede reden is dat het stadsbestuur dit fenomeen heeft laten liggen en te weinig actie heeft ondernomen, ook op het vlak van inclusief discours naar alle Oostendenaars toe.

Ontmoetingsmomenten en dialoog zijn hoe dan ook zinvol. Mensen met elkaar verbinden is nodig en als politicus moet je bruggen slaan, vind ik. Daarom was het voor mij als parlementslid en gemeenteraadslid belangrijk om aanwezig te zijn op het Afghaanse nieuwjaarsfeest. Ik heb vooral genoten van de muziek en dans, de typische drankjes, en natuurlijk ook de gesprekken met mensen van de Afghaanse gemeenschap. Happy Newroz!

Hussein zdan Mihussein
29995256_1646137818774058_1692841532_o
Ik woon in Oostende al 10 jaar en werk in Diksmuide in een Afghaanse keuken. Ik woon graag in Oostende omdat ik me hier thuis voel. Deze dag is heel speciaal voor mij, want op deze dag komen alle mensen die ik ken samen en zo krijg ik meer positieve kracht.

Mariam
29995516_1646159898771850_1043753094_o

Ik studeer rechtspraktijk in Brugge en ben vrijwilliger bij Samen Divers en FMDO. Mijn familie en ik organiseren dit festival al voor de 3 de keer.
De Naroz is officieel op 21 maart, maar we vieren het vandaag omdat het weekend is en dat past beter voor iedereen. De bedoeling van dit festival is om alle mensen samen te brengen. Er komen mensen van verschillende steden in België naar ons feest, sommigen wonen zelfs in andere landen.


Eidullah zazai
30070097_1647112035343303_1772586626_o

Ik ben al 3 jaar in België en werk in een tapijtenwinkel. Ik vind deze dag heel speciaal, want vandaag mogen we onze traditionele kleren aandoen. We eten ook speciale gerechtjes die enkel op deze dag gemaakt worden.
Bovendien spelen we speciale muziek en zingen we samen liedjes. Het is supergezellig!      

Saleem Bittar 

31091986_1661969250524248_8993806245336973312_n

cropped-projectlogo_oostendeontdekt_web_mail-11.png

logo FMDO

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s